wafle gryczane

Wafle gryczane a zdrowa żywność

Wafle gryczane a zdrowa żywność

Zdrowa żywność staje się coraz większym trendem wśród współczesnych konsumentów. Niższe ceny, łatwiejszy dostęp oraz duża ilość zróżnicowanych produktów zachęcają do zakupów. Nie mało istotny jest fakt, iż asortyment ten jest niezmiernie korzystny dla naszego zdrowia i stanowi ważny wkład w naszą dietę. Co więcej, dział zdrowych przekąsek również ma do zaoferowania połączenie żywności dobrej jakości z tą o walorach smakowych. Jednym z obecnie powszechnych produktów tego typu są wafle gryczane.

Właściwości zdrowotne wafli gryczanych

Wafle gryczane są tylko jednym z dostępnych rodzajów żywności tego typu. Do niedawna jednak stanowiły filar tego działu produktów i obok wafli ryżowych uważane są za najchętniej kupowane. Jak sama nazwa może wskazywać, że wypiekane są z kaszy gryczanej, a dzięki temu posiadają w swoim składzie pokaźną dawkę zdrowych węglowodanów. Te z kolei odpowiadają za wytwarzanie się w naszym organizmie energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać wyłącznie te wafle gryczane, które nie posiadają w swoim składzie chemicznych dodatków – im większa będzie ich ilość, tym przekąska ta zatracać będzie bardziej swoje prozdrowotne właściwości.

Dodatek do wszystkiego

Ogromną zaletą wafli gryczanych jest to, iż konsumowane być mogą przy praktycznie każdym posiłku. Jako dodatek, przekąska, w formie zwykłej kanapki, a nawet jako część składowa sałatki. Ogranicza nas wyłącznie kreatywność i gust smakowy. Jednocześnie jest to produkt spożywczy, który charakteryzuje się długą datą ważności – w szczelnie zamkniętym opakowaniu może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy. Co więcej, nawet po otwarciu jego struktura utrzymuje świeżość przez dłuższy czas (uważajmy jednak, aby nie trzymać ich na otwartej przestrzeni, gdyż wafle łatwo chłoną wilgoć, a przez to tracą na swojej chrupkości). Kolejną niepodważalną zaletą, jaką prezentują sobą wafle gryczane jest ich łatwa dostępność oraz nie budząca zastrzeżeń cena. Dostaniemy je w praktycznie każdym supermarkecie oraz lokalnym sklepie osiedlowym. Uważajmy jednak na te z dodatkiem czekolady czy innych dodatków, gdyż kaloryczność takiej żywności, z racji na niezdrowe składniki, rośnie. Niemniej te oryginalne i w pełni naturalne wafle są świetną częścią składową diety, szczególnie gdy jesteśmy na redukcji i mamy ochotę na coś słodkiego – z racji na dużą zawartość błonnika, szybko nasycą i zaspokoją głód.

Podstawowe właściwości wafli gryczanych:

– niska cena

– ogólnodostępny produkt w różnych wariantach i rozmiarach

– prozdrowotne właściwości (źródło błonnika oraz węglowodanów)

– przekąska na każdą porę dnia

– źródło witamin oraz minerałów

– długo zachowują świeżość, a więc mogą przez dłuższy czas leżeć w otwartym opakowaniu.